27 вида пестициди са открити в трупчета на пчели у нас,

...
</TD
>27 вида пестициди са открити в трупчета на пчели у нас,
Коментари Харесай

Експерт от Аграрния университет в Пловдив: 27 вида пестициди са открити в трупчета на пчели у нас

27 типа пестициди са открити в трупчета на пчели у нас, разгласи на среща пчелари във Велико Търново проф. Пламен Петров от Аграрния университет в Пловдив и ръководител на Националната развъдна асоциация по пчеларство. Той цитира данни от изследване за остатъците от пестициди в проби от медоносни пчели и хранителни ресурси в фамилиите им. Пробите са взети от неблагополучни пчелини в шест региона в страната.

Пчеларите показват, че секторът е жертван на крах, в случай че Министерството на земеделието и храните не вземе незабавни ограничения.

Това е следващият отрасъл, който организира народен митинг. " Той ще се организира на 11 октомври пред постройката на Министерството на земеделието и храните, където ще настояваме за по-високи дотации, както и за незабавни ограничения против потреблението на неразрешени пестициди в земеделието ", съобщи ръководителят на Националното съдружие " Български свободни пчелари " Ясен Янев, представен от БНР.

Янев уточни, че през миналите три години пчеларите не са получавали европейски дотации. Единственото подкрепяне, което са взели на части, е за миналата 2022 година в размер на 23 лв. на кошер - сума, която не може да покрие повишените разноски за производството на мед. Сега от сдружението упорстват за помощи в размер на 50 лв. на кошер.

В момента изкупната цена на едро на пчелния мед е извънредно ниска - варира сред 3.20 и 3,80 лв. за кг, споделя Ясен Янев. Въпреки това никой не изкупува български мед.

" Миналата година цената бе 4.20 лева за кг на едро, а тази година и на 3.80 лева никой не го търси. Не мога да си обясня за какво се случва това, само че интернационалните пазари наподобяват като изцяло блокирани. Заради войната в Украйна ли е, поради друго ли е, не зная, само че ситуацията е неприятно “, разяснява пред Агри.бг и пчеларят Иван Георгиев, който има кошери в Северозападна България.

" Медът е крайният артикул от земеделието и зависи от културите, които се сеят.

Ако има нещо неправилно в тях, няма по какъв начин да чакаме цената да е друга ", разяснява Янев. Той твърди, че има доста неточни земеделци, " които основават причина да не се търси българското ". " Пестицидите не идват от Украйна, а от българските земеделци ", добави Янев. И напомня, че БАХБ е одобрило 42 дерогации на забрани за потреблението на избрани пестициди в границите на Европейския съюз.

Данни на Евростат за вноса на пчелен мед демонстрират, че през последните три години в най-големи количества той пристига от Полша, а през първото полугодие на 2023 година - от Гърция.

През 2022 година общият импорт на пчелен мед нараства с 14,9% по отношение на миналата година, достигайки 5026,8 тона. От тях 2062 тона (41%) са импортирани от трети страни – с 22,6% повече на годишна база.

Вносът от Украйна от 2020 година насам също нараства и доближава 972.6 тона, като за първите 6 месеца на тази година са влезнали 440,4 тона. 

Доста сериозен скок има при вноса от Гърция - за първото полугодие той се равнява на 493,9 тона и даже изпреварва този от Полша, който е водещ през последните години. Например през 2021 година количествата гръцки мед у нас са били 483,7 тона, а година по-късно се усилват на 1129,3 тона. 

В същото време 1165 тона български мед е изнесен за трети страни през 2022 година, а за първите шест месеца на тази година – 829 тона по данни на агроминистерството. Тази статистика обаче не включва продажбите на български мед в страните от Европейски Съюз. Данни на Световната комерсиална организация демонстрират, че през 2020 година България е била на 16-то място в света по експорт на естествен мед с продажби за 39.838 млн. $. 
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР